top of page

Suddertomaatjes                                                                     vegetarisch

Een heerlijk snel zomers gerecht!

Gebakken tomaten met ui en ei                           À (4 personen)

 

Benodigdheden:   

4 grote uien

16/20 flinke tomaten

Roomboter of olie

Peper

3 tenen knoflook (optioneel)

Rode peper (optioneel)

Peterselie (optioneel)

Snufje zout (optioneel)

Snijd de uien in ringen, en de tomaten in grove blokjes. Zorg dat je zoveel mogelijk van het tomaten-water opvangt.

 

Fruit de uien in een grote pan met een klein klontje roomboter. Roomboter past heel goed bij de smaak van de tomaten, maar een scheutje olijfolie mag ook. (De pittige eters kunnen eventueel een rode peper toevoegen). 

Snijd de tomaten in grove blokjes. Als de uien lekker gefruit zijn gooi dan beetje bij beetje al roerend de tomaten erbij.  De knoflook mag grof gesneden in de prut gegooid worden. Voeg naar smaak peper en zout toe en eventueel wat peterselie kruiden.

Laat het geheel sudderen totdat het een dikke prut wordt.

Leg op een bord wat brood (wit- of stokbrood is het lekkerst) en smeer er eventueel wat boter op. Schep wat prut over het brood.

Het gerecht is het lekkerst met gebakken eieren. Vooral als het eigeel door de tomatenprut vloeit. Lekker soppen met brood.

Als je het niet vegetarisch wil houden kun je eventueel spekjes bakken. Goed het vet afdeppen - dat mag niet door de prut.

Als je niet van de velletjes houdt kun je de tomaten eventueel van tevoren pellen. Maar kook de tomaten niet van tevoren in heet water!

Tip: Een of zelfs twee dagen van tevoren maken zorgt ervoor dat de tomatenprut nog lekkerder is. Ook koud, maar wel gekoeld, is het op een warme zomerse dag een heerlijk bijgerecht.

Tip: Dit gerecht kan op vele gevarieerde manieren klaar gemaakt worden. Denk eens aan boontjes (eerst al dente koken) toevoegen, of olijven.

bottom of page