ORANJE BOVEN

 

OnStage Theaterrecensies

14-01-10

✭✭✭✭✰

 

Een klucht is geen makkelijke vorm van theater. De acteurs moeten een perfecte timing hebben, het verhaal moet laagdrempelig en herkenbaar zijn en het is mooi meegenomen als de karakters 'goeie koppen' hebben. Ook is de grootte van de zaal van belang. In een te grote zaal gaat de mimiek van de acteurs verloren. Alle ingrediënten zijn vaak aanwezig als Jon van Eerd op de planken staat.

 

Oranje Boven speelt zich af in de keuken van het koninklijk paleis, daar waar Harrie Vermeulen (Jon van Eerd) denkt de regie te voeren. Naast Harrie maken Kokkie, een oerdomme goedsullige kokkin (Marjolein Algera), de Koninklijke chauffeur en manusje van alles (Arie Cupé) en het kamermeisje (Peggy Vrijens) deel uit van het bonte gezelschap aan personeelsleden. De barones (Liz Snoijink) heeft als hofdame de leiding.

Naar het schijnt loopt het beneden allemaal redelijk op rolletjes, hoewel Kokkie problemen lijkt te ondervinden met het bellenbord. Op verzoek van Harrie heeft het personeel ook een oortje in zodat Harrie via de oproepinstallatie iedereen kan bereiken.

 

Vandaag is het de dag van het Oranjefeest in de Koninklijke Schouwburg. Ieder moment kan de hoedenmaker een doos komen brengen met daarin de nieuwe hoed voor de Majesteit. De door Hare Majesteit eerder afgekeurde hoed dient in de gereedstaande doos te worden geretourneerd. Ook theaterdirecteur dhr. Luitjes kan zo aanbellen om de buste van de Koningin, die ze eigenhandig heeft geboetseerd, op te halen. Daarnaast moet onder leiding van Harrie de personeelsvoorstelling voor die feestelijk theateravond nog worden gerepeteerd. Al met al een drukte van belang in een ruimte met maar liefst 7 uit- en ingangen. Dat moet wel leiden tot chaos en verwarring.

 

In een waanzinnig tempo schieten de scènes door elkaar, soms zo snel dat het haast niet meer te volgen is. Jon van Eerd is spil in het geheel en weet door zijn geweldige timing, meesterlijke maniertjes en mimiek er een waanzinnige voorstelling van te maken.

Jon van Eerd toont aan niet alleen een geweldig acteur te zijn maar laat wederom zien dat hij komedies kan schrijven die je bijblijven.

  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • 1194985614534001410pulsante_02_architetto_f_01.svg.med.png