top of page

HARRIE’S VORTELJEFSTAART MET EEN BAAIT

 

INGREDIËENTEN

   * VOOR DE TAART

175 ml Zonnebloemolie

275 gr basterdsuiker

Theelepelpuntje zout

Rasp van 1 sinaasappel

Rasp van een klein stronkje verse gember

3 eieren

200 gr bloem

5 theelepeltjes bakpoeder

1 eetlepel speculaaskruiden

300 gr wortelen

75 gr walnoten

   * VOOR HET GLAZUUR

125 gr roomkaas

50 gr roomboter

100 gr poedersuiker

Paar gehalveerde walnoten

1 hete Spaanse peper

Vet een bakvorm in met boter en leg een vel bakpapier op de bodem.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

MAAK HET BESLAG door de zonnebloemolie en de basterdsuiker in een kom te doen. Voeg het zout, de sinaasappel- en gemberrasp toe en klop het geheel met een mixer tot het glad is. Voeg de drie eieren toe en mix het weer tot een glad geheel.

Meng vervolgens de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden er doorheen.

Meng met een grote lepel de geraspte wortel en de walnoten door het beslag. Zorg hierbij dat het goed verdeeld is!  Schep het beslag in de bakvorm.

BAK DE TAART door de bakvorm in opstaande ovenlade gevuld met water te plaatsen. De taart is in circa 6o minuten gaar. Kijk voor de zekerheid regelmatig even of het goed gaat. Als een satéprikker er 'schoon' uitkomt is de taart klaar.

Laat de taart afkoelen. En maak intussen

HET GLAZUUR. Doe de roomkaas en de boter in een kom en mix het geheel glad met een mixer. Daarna voeg je de poedersuiker erbij en mix je het geheel nogmaals mooi glad tot een smeerbare massa. Schrap hele kleine beetjes Spaanse peper erdoorheen (naar eigen smaak)

Als de taart is afgekoeld kun je de bovenkant lekker dik insmeren met het glazuur. Strooi er nog wat gehalveerde walnoten doorheen en smakelijk. Je kan er eventueel ook wat kleine stukjes Spaanse peper overheen doen. Maar wees voorzichtig. Het mag niet gaan domineren.

 

TIP 

De echte smulpapen kunnen natuurlijk de zijkanten van de taart ook glazuren. Of wat dacht je van het volgende: Snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden. Leg de twee helften apart en smeer de onderste taart-laag in met een plak glazuur. Leg de twee helften voorzichtig op elkaar en glazuur dan de bovenkant (en eventueel de zijkant.

bottom of page