top of page

Harrie's Citroentje met Suiker

Een heerlijke citroencake

 

Benodigdheden: 

4 citroenen

4 eieren

200 gram roomboter

250 gram suiker

200 gram meel

1 zakje vanillesuiker

Schepje bruine suiker

Paar druppels honing

Schil de citroenen met een kaasschaaf.

Schraap met de achterkant van een lepel het wit van de velletjes.

Kook de schillen 10 minuten in een pannetje dat met water zo gevuld is dat de citroenvelletjes net onder water staan. Giet het pannetje af en herhaal het kookproces nog twee keer. Leg ze dan, goed uit elkaar, te drogen op een bordje. Kijk uit, gebruik geen keukenpapier!

Snijdt de geschilde citroenen in schijfjes en leg ze op een kookplaat. Doe een druppeltje honing op elk schuifje en besprenkel ze lichtjes met wat bruine suiker. Zet de grill op de hoogste stand en grill de schijfjes in 20 minuten bruin.

Breng een pan water aan de kook en los er 50 gram suiker in op. Doe de citroenschillen (zest) in het pannetje en laat het lekker zo'n 20 minuten lekker doorkoken.

Giet de schillen af in een vergiet en leg op een bord om af te koelen. Scheur ze in kleine postzegelstukjes als ze afgekoeld zijn.

Nu heb je de citroenschijfjes en de citroenschillen klaar om dadelijk te verwerken in het cake deeg.

DE CAKE:

Verwarm de oven voor tot 200 graden.

 

Giet 200 gram suiker in een kom. Voeg de vanillesuiker toe en de vier eieren. 

Meng het tot een glad geheel.

 

Maak 200 gram roomboter zacht in de magnetron (of au bain-marie) en roer het mooi glad. Voeg het bij de rest en roer het tot een mooie gladde massa. Voeg dan de 200 gram meel toe en meng alles goed samen.

Vet de bakvorm in en giet  beetje bij beetje het mengsel erin terwijl je steeds een paar stukjes gekarameliseerde citroenschil toevoegt. Leg de schijfjes gegrilde plakjes citroen erbovenop en bak de cake in ongeveer 40 minuten klaar. Prik tijdig een lange naald of rijgpen in de cake. Als de naald er schoon uitkomt is de cake klaar.

In plaats van een traditionele cakevorm kun je ook andere vormen gebruiken, zoals cupcakes.

Serveertip:

Serveer het met een bolletje kaneelijs en een ijskoud glaasje Limoncello.

bottom of page