top of page

EISLER ON THE GO                                              2017

Eisler On the Go was een opera project dat geïnitieerd werd door KamerOperaProject in samenwerking met het NEUE (New European Ensemble). De voorstelling bestond uit muziek van componisten Hanns Eisler en Marc Blitzstein en ging met name over het bizarre proces waarin Eisler belandde in de heksenjacht op de 'vijanden van de Verenigde Staten en hun vermeende on-Amerikaanse activiteiten.'

Nadat Eisler met zijn vriendin Louise Nazi-Duitsland ontvluchtte werd hij een befaamd componist voor Hollywoodfilms in de VS. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond in Amerika een groot gevoel van paranoia en wantrouwen tegenover iedereen die maar enigszins communistische sympathieën zou hebben.

 

Verraden en beschuldigd door zijn eigen zus, en na een lang proces van absurde verhoren, werd Eisler het land uitgestuurd. Hij belandde in het deel van Berlijn dat inmiddels DDR was geworden en werd er staatscomponist. Hij schreef zelfs het volkslied 'Auferstanden aus Ruïnen'.

 

Maar ook in de DDR werd hij gewantrouwd en veroordeeld omdat zijn opera 'Faust' als anti-socialistisch werd gezien. Het is zeer goed mogelijk dat Eisler minder onschuldig was dan hij altijd deed voorkomen. Feit blijft dat zijn onmetelijke arrogantie en de openlijke en dwingende overtuiging van zijn eigen genie hem behoorlijk in de weg hebben gezeten.

Ondanks hun socialistische inslag en het gevecht tegen het fascisme kan de kring van gevluchte Duitse schrijvers en componisten (Brecht, Weill, Mann) toch gezien worden als niet helemaal moralistisch zuiver. De roep naar gelijkheid voor iedereen, het verdedigen van de arbeidersklasse, het protest tegen 'das Grosskapital' is maar moeilijk te verenigen met het leven dat deze mensen hadden Martini's drinkend in hun luxe strandhuizen in Malibu.

De rolverdeling was alsvolgt:

 

Hanns Eisler (componist)                                

Louise  Jolesch (zijn vriendin)                        

Robert E. Stripling (aanklager)

Helen Campbell (secretaresse)

John Parnell Thomas (voorzitter proces)

De leden van het Neue New European Ensemble namen ook enkele teksten voor hun rekening. Het ensemble bestond uit: Kimball Huigens (piano), Emlyn Stam (altviool), Willem Stam (Cello), Felicia van den End (fluit), Rada Ovcharova (altviool), Marcel Geraerds (klarinet), Daniel Torrico Menacho (2e viool) en Georgie Powell (fagot).

Jon van Eerd

Ekaterina Levental

Vitali Rozynko

Evi de Jean

Mitchell Sandler

De pers was unaniem lovend over de prestaties van de solisten en het ensemble.

 

VOLKSKRANT ****

NRC ****

THEATERKRANT ****

PAROOL ***

Jon van Eerd werd geroemd om zijn veelzijdigheid. De 'komiek' had plotseling ook een serieuze kant. Jon zei hierover gekscherend: Deze productie kost mijn verzekeraar een lieve duit aan psychiaterkosten. Ik heb een heftige vorm van dissociatieve identiteitsstoornis opgelopen. Ik slinger heen en weer tussen komiek, musicalster, acteur, blijspelspeler en komediant. En daarnaast ben ik ook nog eens 'bizar', 'verrassend' en 'gewaagd'.'

 

VOLKSKRANT ****

Eisler

NRC ****

Het Parool ***

DE GROENE AMSTERDAMMER

Eisler

Door: Arno Gelder

AD 01-05-2017

TROUW 03-05-2017

bottom of page