DUCK ALARRIE

Gegrilde eend met sinaasappelbotersaus              

 

Voor de eend:

Een eendenborst met vet

Paar takjes verse rozemarijn

8 cherrytomaatjes

6 Knoflookteentjes

Peper

Voor de sinaasappelbotersaus:

Roomboter

1 ui

Rode wijn

Honing

Bouillonblokje

2 sinaasappels

Peper

Het beste is om eerst de saus te maken:

Snipper de ui in hele kleine stukjes en bak ze in flink wat roomboter. Als de ui lekker glazig is voeg je een flinke scheut rode wijn toe. Als het geheel warm is voeg je het bouillonblokje toe en daarna de honing en zout en peper naar smaak.

Snijd de witte en rode kool fijn en rasp de wortel. Snijd de uien in fijne ringen. Meng alles in een grote schaal. Snipper naar gelang je smaak (een deel) van de rode peper erdoorheen.

Pers twee sinaasappels uit en giet die met wast sinaasappelschil (zest) bij de saus. Laat de saus lekker inkoken zodat hij flink gereduceerd is.

De eend:

Zet de oven op de grillstand (225/240 graden), of op een hoge stand.

Maak in de breedte van vet van de eend vier diepe sneden (tot aan het vlees)

Zet de eend in een braadslee of ovenschaal zonder enige toevoeging met de vetkant naar boven in de oven. Houdt de eend goed in de gaten . Afhankelijk van de grill kan hij al snel verbranden.

Pel 6 tenen knoflook en snijd ze één keer in de lengte doormidden.

Snijd de cherrytomaatjes door de helft.

Haal de eend na ongeveer tien minuten uit de oven - als hij al redelijk begint te verkleuren. Doe in de sneden de tomaatjes, de knoflook en de rozemarijn.

Zet de eend terug onder de grill. En houdt hem goed in de gaten. Het vet mag flink bruin worden, maar het is het smakelijkst als vlees rozig blijft.

 


Serveertip:

Lekker met aardappeltjes Madeleine of rijst. Maar frites kan natuurlijk ook.

Snijboontjes en een frisse salade.

Smakelijk!