top of page

PURPER 101                                                 2007-2008

PURPER 101 was een van de vele producties die de vermaarde cabaretgroep uitbracht. Jaren lang was hoofdman van de groep, Frans Mulder, de spil van de groep.
 
In de loop der jaren wisselde de groep nogal eens van samenstelling. In Purper 101 waren Frans Mulder en Erik Brey de mannen van de oorspronkelijke groep. Rop Verheijen had al een aantal malen eerder mee gedaan, alsmede pianist en componist Marco Braam.
Geheel in de traditie van Purper was 'Purper 101' een samenstelling van hilarische en absurdistische scènes en sketches, conferences en liedjes. De regie was grotendeels in handen van Paul van Ewijk.
Purper 101 ging al in het voorjaar van 2007 in de theaters als inspeelvoorstelling. Vermaard lid van de groep én van deze productie was Jos Brink. Die bewuste zomer werd bij hem kanker geconstateerd waardoor hij zich terug moest trekken uit de productie. Frans en Jos vroegen gezamenlijk aan Jon van Eerd of hij de plek wilde innemen. Nog vóór Jon begon met de repetities stierf Jos.

Dat Jon op zo'n korte termijn de rol kon overnemen en geen andere producties had gepland voor dat seizoen lag aan het feit dat hij, vermoeid en verdrietig van een aantal gebeurtenissen in het vak, een sabbatical jaar had ingelast.

Zelf zei hij hierover: 'Ik heb het er gelukkig nog met Jos over kunnen hebben. Anders voelde het wel heel vreemd. Jos ging ons verlaten en voor mij voelde het als een geschenk uit de hemel.'

RECENSIE DAGBLAD STENTOR

JON VAN EERD OPPEPPER VOOR PURPER

"Jos heeft het zo gewild. 'The show must go on', weet Frans Mulder. "wedden dat je doorgaat als je ook stoppen kan." In een kort voorwoord memoreert het oudste Purperlid de overleden Jos Brink die naast hem op het toneel had moeten staan. Deze rol is overgenomen door Jon van Eerd. Een gouden greep.

Waar Purper vaak te gelikt was, zorgt deze 'koning van de klucht'  voor voldoende komische wrijving. Het nichterig geschmier uit de school van Wim Sonneveld blijft hierbij godzijdank tot een minimum beperkt, Het spel van de heren is opvallend authentiek en puur.

Oudgediende Frans Mulder vormt een mooi duo met Jon van Eerd. Hun snelle dialogen zijn - naast de sterke zang - de drijvende kracht van deze show,

De andere Purperman van het eerste uur, Erik de Brey, blijft excelleren als zanger en musicus maar zijn plaats achter de piano is ingenomen door de dienstbare Marco Braam.

En jongste Purperzanger, countertenor Rop Verheijen, brengt zowel solo als close-harmony de zangpartijen tot een hoogtepunt.

Het vijftal maakt een geslaagde parodie op de talloze 'tv-afvalraces' en roept het oubliek op door middel van sms te stemmen op "uw favoriete Purperlid". Maar in de pauze wordt er niet veel gebeld want men weet: Purper houdt de regie altijd in eigen hand. Er is geen echte ruimte voor interactie. Deze strak geleide performance is traditioneel revue-cabaret van hoog niveau. En dankzij de mimiek van Jon van Eerd wordt het glad geoliede Purperwerk iets weerbarstiger"

Door Marion Groenewoud

Purper
Purper
Purper
Purper
Purper
Purper
Purper
Purper
Purper
Purper
bottom of page