top of page
HARRIE EN TWEE MEESTERS
2013-2014
HARRIE EN TWEE MEESTERS is wederom een komedie van de hand van Jon van Eerd. In de reeks van Het Nieuwe Genre (zie pers) behoort dit stuk tot de meer traditionelere. Maar ook hier werd gespeeld met vervreemdende elementen zoals liedjes en absurde situaties die nét een stapje verder gingen.
Het verhaal speelt zich af in een Middeleeuwse herberg die gerund wordt door de ietwat hebberige, maar onschuldige Harrie Vermeulen. Samen met zijn knecht Jacob Closet raakt hij verwikkeld in een onmogelijk intrige van leugens en verwikkelingen. Als Caat Claterszoon arriveert om de herberg als locatie voor het aanstaande huwelijk van haar dochter Pipi met de jongeheer Villeroy van Wateringen te keuren lijkt het erop dat Berend Blok, de man waar Pipi oorspronkelijk aan uitgehuwelijkt was, nog in leven is.
Omdat Harrie smoorverliefd is op Beatrijs de Bruyne, lukt het haar hem over te halen mee te werken aan een plannetje om zowel Caat Claterszoon als Mientje van Wateringen een aardige duit dukaten af te troggelen.
In hun poging het zo goed mogelijk te doen maken Harrie en Jacob er zoals gebruikelijk weer een grote rotzooi van. Zó groot dat Harrie niet alleen als jonkvrouw, maar ook als koe ten tonele moet verschijnen.
In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is HARRIE EN TWEE MEESTERS slechts licht gebaseerd op de oude farce 'De Knecht van Twee Meesters' van Goldoni uit 1746. Het was meer een inspiratiebron dan een basis voor de komedie.
Naast Jon bestond de cast uit:
Arie Cupé (Jacob Closet)
Lucie de Lange (Caat Claterszoon)
Margo Dames (Mientje van Wateringen)
Cathalijne de Sonnaville (Pipi Claterszoon)
Anouk Kalter (Beatrijs de Bruyne)
Guus Voogt (Villeroy van Wateringen) en
Mark Sloof (Berend Blok)
 
De regie was wederom in handen van Caroline Frerichs.
 
Muziek: Marco Braam.
Decor: Marjolein Ettema
Licht: Coen van der Hoeve
Kostuums: Arno Bremer
WISJEDATJES:
Oorspronkelijk had Jon het stuk de titel HARRIE! gegeven. Maar de producent stond op HARRIE EN TWEE MEESTERS. Hij had gehoord van het bestaan van het stuk van Goldoni en het leek hem publicitair handiger om daar een verwijzing naar te maken. Tegen zijn zin in veranderde Jon de titel.
De rol van Berend Blok zou gespeeld worden door Jamai Loman. Affiches en flyers waren al gedrukt.
 
Maar door het slechte beleid van producent Ruck Engelkes en verwarrende afspraken tussen hem en het agentschap van Jamai, dacht laatstgenoemde voorwaarden te kunnen stellen bij de enorme speellijst. Toen de producent overwoog Jamai voor een aantal voorstellingen te vervangen door een andere acteur was het Jon die de stekker eruit trok en besloot af te dwingen dat Jamai vervangen zou worden.
 
 
 
Jon zei hierover:
'Als je écht en daadwerkelijk van dit vak houdt bestaat er niet zoiets als té lange speellijsten, lucratievere schnabbels en vervangende spelers. Dan gelden hele andere krachten.' 

Met links Lucie de Lange en rechts Jamai Loman

en:

'Natuurlijk is het voor een producent prettig als er iemand in je productie zit waarvan je dénkt dat hij meer kaarten verkoopt. Maar dan moet het wel iemand zijn die het kán en die het wíl om naast "Harrie" in een voorstelling te staan. Ik heb het met Chantal Janzen meegemaakt en nu weer met Jamai. Dus dat doen we niet meer! 

Let op hoe alle namen van de personages een duidelijke samenhang hebben. Dit keer was het een knipoog van de schrijver naar de algemene opvatting komedie te zien als onderbroekenlol.
HARRIE EN TWEE MEESTERS was de laatste 'Harrie-komedie' die Jon liet produceren door een afhankelijk producent. In 2015/2016 volgde HARRIE BABBA. Dat was de eerste productie van het Pretpakhuis; het productiehuis dat Jon samen met zijn echtgenoot Ton Fiere in 2014 heeft opgericht (zie pagina's Pers en Media). www.pretpakhuis.nl

'Een Ding Weet Ik Zeker', sinds 2012 het signatuurlied van Harrie werd in 'Harrie en Twee Meesters' als finalelied door het hele gezelschap gezongen.

Links: Jon van Eerd als Harrie in de aanval met Lucie de Lange als Caat Claterszoon.

Rechts: Margo Dames als Mientje van Wateringen in een replica van het Melkmeisje van Vermeer.

You Tube Link  -Trailer Harrie en Twee Meesters

                                                                                   TABLEAU DE LA TROUPE

Bovenste rij v.l.n.r. Robert Blansjaar (licht), Arian Foppen (company manager), Astrid Nijssen (regie assisitent), Natasja Terlingen (kostuums en pruiken), Arno Bremers (kostuumontwerp), Wouter Somers (pruikenatelier), Harold Mertens (pruikontwerp), Coen van der Hoeven (lichtontwerp)

Onderste rij v.l.n.r. Lesley Pols (hoofd techniek). Caroline Frerichs (regie), Cathelijne de Sonnaville (cast), Lucie de Lange (cast), Arie Cupé (cast), Matthijs Valkenburg (techniek), Jon van Eerd (cast), Margo Dames (cast), Mark Sloof (cast), Chantal van der Kroon (kantoor), Anouk Kalter (cast), Guus Voogt (cast), Joep Lotterman (geluid)

knielend links Kim van den Langenberg (productie-assistentie), rechts Linda Hummel (uitvoerend producent)

Niet op de foto: Marco Braam (componist), Marjolein Ettema (decorontwerp)

HETM
HETM
bottom of page