top of page
A FUNNY THING HAPPENED ON THE WAY TO THE FORUM
2010
A FUNNY THING HAPPENED ON THE WAY TO THE FORUM is de briljante muzikale komedie van Stephen Sondheim uit 1962. Het stuk is geînspiireerd op de kluchten van Plautus (251-183 AD). In 1966 volgde een, minder geslaagde, film.
 
Het verhaal draait om de slaaf Pseudolus die zijn jonge meester Hero weet te overuigen hem zijn vrijheid te schenken in ruil voor zijn bemiddeling met de mooie, maar oerdomme Philia. Philia's hand is al beloofd aan de grote, machtige gladiator Milus Gloriosus. Volgens de wetten van de aloude klucht wordt er een groot arsenaal aan misverstanden aangebroken.
 
Nadat Stephen Sondheim ter ore was gekomen dat men in Nederland deze ode aan zijn werk bracht, stuurde hij cast en producent een sympathieke brief om hen te bedanken.

 

De rolverdeling was alsvolgt:
Pseudolus: Jon van Eerd
Marcus Lycus: Paul Groot
Dominia: Martine Sandifort
Hysterium: Barry Beijer
Hero: Joost Kramer
Philia: Hiske Bongaarts
Daniël Cohen tekende voor de regie.
De muzikale leiding was in handen van Mark Kuipers
De productie werd met een onmogelijk weinig aantal repetitiedagen (7) op de planken gebracht. Om van de nood een deugd te maken bestond het regie-concept derhalve uit een combinatie van een 'lees-voorstelling' en een 'hoorspel' voor de radio. De cast zou het script in handen houden en daar was ook de staging (Fredérique Sluyterman van Loo) op gebaseerd.
Dat de cast het tóch presteerde de gehele musical zonder script te spelen was uniek en ongekend.

Jon van Eerd als Pseudolus

Joost Kramer en Hiske Bongaarts

Paul Groot en Jon van Eerd

Funny Thing
bottom of page