top of page

DE FABELTJESKRANT        2007-2008

DE FABELTJESKRANT - DE MUSICAL werd door Jon van Eerd geschreven in opdracht van producenten Hans Cornelissen en Robin de Levita.

De musical, vanzelfsprekend gebaseerd op de gelijknamige TV-serie kreeg een heel eigen verhaal. Hierin werden bestaande liedjes verwerkt, zoals 'HALLO MIJNHEER DE UIL' en 'WILLEM MET DE WATERPOMPTANG' en nieuw geschreven liedjes zoals 'STRESS, STRESS ALLEMAAL STRESS' en 'DE AANKONDIGING'.

DE FABELTJESKRANT stond er als vanouds om bekend dat het niet alleen leuk was voor de 'kijkbuiskinderen', maar ook voor hun ouders. Er werden altijd politieke en maatschappelijke grappen, lijntjes en situaties bedacht die voor de kinderen leuk waren, maar voor de ouderen een dubbele laag hadden. In deze traditie schreef Jon het personage Fatima de Poes. Zij en Zoefje worden verliefd op elkaar en daar kijkt het Dierenbos wat afstandelijk tegen aan. Fatima is tenslotte maar een vreemde buitenstaander. Fatima kreeg haar eigen lied 'EEN HART IS EEN HART, EEN ZIEL IS EEN ZIEL', waarin ze haar afkomst, haar vaders wens, en haar 'verboden' liefde voor de blanke haas bezingt.

EEN HART IS EEN HART, EEN ZIEL IS EEN ZIELMieke Dijkstra
00:00

Mieke Dijksta, hier met Fatima en haar tweede rol Truus de Mier. Voor haar aandeel in de musical won zij de Musical Award voor Aanstormend Talent.

Het verhaal was simpel en gecompliceerd tegelijkertijd. In het Grote Dierenbos ontstaat commotie. De dieren krijgen bezoek van iemand uit de mensenwereld, Theo TeeVee. Theo is overwerkt en op zoek gegaan naar rust. Maar als de dieren hem vragen een heus liedjesfestival te helpen organiseren, wordt hij alras enthousiast.

 

De Bevers bouwen een podium, Truus de Mier naait een mooie jurk en de Gezusters Hamster verdelen hun tijd tussen de verpleging en danspasjes oefenen. Maar dan wordt de laptop van Theo gestolen en de dieren gaan op zoek naar de dader. Is het Zoef de Haas die zijn werkstraf wil ontlopen? Is het misschien toch Bor de Wolf die om een onduidelijke rede verongelijkt het Enge Bos is ingegaan? Of heeft het iets met de nieuwste inwoner van het bos te maken, Fatima de Poes?

 

Net als voor de TV-serie, werd de muziek ook voor de musical gecomponeerd door Ruud Bos.

Visueel werd de voorstelling gecreërd met levensgrote poppen die 'bespeeld' werden door acteurs. De acteurs waren niet verstopt, maar juist heel zichtbaar en aanwezig, waardoor ze als het ware één werden met het karakter.

Er gingen zware auditierondes aan vooraf. De stemmen moesten lijken op de originele stemmen van de poppen. En de eisen van de erven lagen hoog.

Speciaal voor zijn goede vriend Arie Cupé, die o.a. de rol van Gerrit de Postduif speelde, schreef Jon het lied 'IEDEREEN BESLIST'.

Voor de musical ontving Jon samen met Ruud Bos, Paul van Ewijk, Ruud de Graaf, Hans Cornelissen en Robin De Levita de MUSICAL AWARD voor BESTE MUSICAL.

De cast bestond uit:

Florus van Rooijen   - Meneer de Uil, Ed Bever, Bor de Wolf

Martin Stritzko      - Willem Bever, Momfer de Mol

Willem-Jan Stouthart - Zoef de Haas, Lowieke de Vos

Arie Cupé            - Meneer de Raaf, Gerrit de Postduif

Ilona Stokvis        - Juffrouw Ooievaar, Isadora Paradijsvogel

Mieke Dijkstra       - Truus de Mier, Fatima de Poes

Sabine Beens         - Myra en Martha Hamster

 

Paul van Ewijk tekende voor de regie.

 

Jon van Eerd (auteur), Ruud Bos (componist), Paul van Ewijk (regisseur), Ruud de Graaf en Robin De Levita (producenten) ontvingen de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Musical 2008.

 

Van de musical kwam een CD uit.

Schermafbeelding 2020-05-05 om 01.57.45.
bottom of page