top of page

DE BONBONFABRIEK                      2011/2012

DE BONBONFABRIEK is bij uitstek een komedie van het Nieuwe Genre van Jon van Eerd. Het relaas speelt zich af in een noodlijdende bonbonfabriek. Alleen een Russische investeerder kan nog soelaas brengen. Maar daarvoor moeten er wel binnen een bepaald tijdsbestek 7000 dozen bonbons geproduceerd worden. Een onmogelijke opdracht voor het team.

 

In DE BONBONFABRIEK werd veelvuldig gebruik gemaakt van absurdisme en werden de grenzen van logica en geloofwaardigheid behoorlijk getart. Zo speelden de vier acteurs in totaal dertien rollen en had Harrie Vermeulen stand-up momenten naar het publiek. Het traditionele toneelstuk werd vaak verlaten voor cabaret, en de finale bestond uit een absurde, bijna droomachtige quiz waarbij het publiek actief betrokken werd bij de uitkomst.

 

De cast bestond uit:

Jon van Eerd (Harrie Vermeulen), Johnny Kraaykamp jr.(Sjoerd, Sjaan, Loetje, de quizmaster, en Ivan Alexsej Yevgeniy Zslobodan Putinsky Timmermans), Anouk van Nes (Titia Canderell, Truus, Shirley en showgirl), Karel Simons (Robbie, Annie en de showboy)

 

De regie was wederom in handen van Caroline Frerichs.

 WISJEDATJES:

De Belgische bonbonketen Leonidas was dermate gecharmeerd van het thema dat zij volgens de producent een speciale bonbon in het leven riepen die de naam van Eerd draagt. Desgevraagd aan Jon of hij vereerd was zei hij:

'Ja, natuurlijk! De een krijgt een rondvaartboot, de ander een tulp. En

ik een heerlijke bonbon.'

Maar ook:

'Ik liep eens een Leonidas-speciaalzaak binnen en vroeg glimlachend om een doosje Jon-van-Eerd bonbons. De dame achter de toonbank keek mij verward aan. Ik dacht nog, och, natuurlijk; en vroeg om Harrie Vermeulen bonbons. Ze keek me weer aan alsof ik van een andere planeet kwam. 'Een Harrie?' waagde ik nog één keertje. Maar tevergeefs. Ik voelde me belazerd. Alsof je een rondvaartboot op wil stappen die je naam draagt en dat ze dan tegen je zeggen: Oh, die? DIe is gezonken en ligt op de bodem van de Herengracht. Desgevraagd had de theaterproducent geen idee waar ik het over had'

 

Jon brak tijdens een van de voorstellingen zijn pink op de lopende band van de bonbons. Hij speelde gewoon door - maar heeft nog altijd een kromme vinger.

De BonBonFabriek luidde het begin in van het einde van de samenwerking met de producent. Contractueel had Jon nog enkele producties te gaan, maar het einde was onherroepelijk in zicht.

De BonBonFabriek ging op 8 oktober 2012 in première in de Goudsche Schouwburg en zag daarna ca. 110 voorstellingen. De productie werd voor televisie opgenomen door omroep MAX. Het toneelstuk werd genomineerd voor de Toneel Publieksprijs.

klik voor de trailer van de BonBonFabriek

BBF
Schermafbeelding 2020-04-04 om 22.14.42.

DE TELEGRAAF

BBF
BBF
bottom of page